TELEVISION ÄÄNI PAREMMAKSI

Nykypäivän televisioissa on parhaimmillaankin vain välttävä äänentoisto - vaikka monipuolista materiaalia television kautta on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen. Väistämättä käy mielessä television äänenlaadun parantaminen mutta markkinoilla olevien laitteiden kirjo on senverran monipuolista että vähemmästäkin menee hämilleen. Ei hätää, sillä kokosimme kuluttajia ajatellen infopaketin erityisesti TV:n ympärille rakennettua äänijärjestelmää ajatellen - mutta kuitenkaan unohtamatta että samainen laitteisto toimii monesti myös koko kodin äänentoistolaitteistona. Jutun lopusta löydät kolme esimerkkilaitteistoa kolmessa eri hintaluokassa.

Miten liitän TV:n äänijärjestelmään?

Televisioista yleisimmin löytyvä ja yleisimmin käytetty ääniliitäntä on optinen liitäntä joka tunnetaan myös toslink nimellä. Lähes poikkeuksetta jokaisesta tämän päivän televisiosta löytyy optinen liitäntä ja se on digitaalinen äänesiirtotapa jota kautta kulkee myös monikanavainen äänisignaali.

Mikäli vahvistimesta ei löydy optista liitäntä, voidaan käyttää joistakin televisioista löytyvää analogista Audio Out-äänilähtöä. Joissakin tapauksissa ääni voidaan ottaa myös kuulokeliitännän kautta mutta tämä on yleensä lopputulosta ajatellen se heikkolaatuisin tapa. Analogisten liitäntöjen kautta ei saada monikanavaista äänisignaalia.

Mikäli käytetty äänijärjestelmä muodostuu monikanavaisen AV-vahvistimen eli kotiteatterivahvistimen ympärille - voidaan television ääni saada kuljetettua myös HDMI-liitännän kautta. Tämä vaatii sen että sekä televisiosta että AV-vahvistimesta löytyy ARC (Audio Return Channel) -ominaisuus - eli äänen paluukanava. Optisen liitännän tavoin myös HDMI on digitaalinen äänesiirtotapa jota kautta kulkee monikanavainen äänisignaali.

Aktiivikaiuttimien kytkeminen televisioon?

Äänentoistojärjestelmä on mahdollista toteuttaa myös aktiivikaiuttimin - mutta suoraan käytettynä television äänentoistoa ajatellen niistä usein puuttuu tarvittava optinen liitäntä. Aktiivisen ja "tavallisen" kaiuttimen ero on yksinkertaistettuna vahvistimen sijainnissa - aktiivikaiuttimessa vahvistinmoduulit ovat kaiuttimien sisällä, perinteisen (passiivisen) kaiuttimen toistama ääni vahvistetaan erillisellä ulkoisella vahvistimella. Periaatteessa yksi aktiivikaiuttimien "viehätyksistä" kotikäytössä onkin tämä yhden laatikon puuttuminen - mutta käytännössä että saadaan tarvittavat liitännät, ominaisuudet ja käyttömukavuus tarkoittaa sitä että monesti myös aktiivikaiuttimet tarvitsevat erillisen vahvistimen (esivahvistimen). Kotikäyttäjälle sopivia monipuolisilla liitännöillä varustettuja aktiivikaiuttimia on kuitenkin markkinoilla - kannattaa vain olla tarkkana että tulee tehtyä omia tarpeita vastaava valinta.

Äänijärjestelmää ei kannatakkaan valita sen perusteella että mikä on sen toimintaperiaate - onko se aktiivi- vai passiivikaiuttimilla toteutettu - vaan perustaa päätös siihen että miten kokonaisuus palvelee tarpeita.

Monikanavainen vai stereojärjestelmä?

Monikanavaisesta äänestä puhutaan kun äänijärjestelmä muodostuu viidestä tai seitsemästä kaiuttimesta ja yhdestä subwooferista - eli matalia taajuuksia toistavasta bassoyksiköstä. Tätä 5.1 tai 7.1 ääntä on tarjolla blu ray- ja DVD-levyillä sekä joissakin TV-lähetyksissä. Kuitenkin, suurin osa musiikkitarjonnasta sekä TV-lähetyksistä on stereona - eli on tarkoitettu toistettavaksi kahden kaiuttimen kautta. Stereojärjestelmään voidaan kuitenkin yleensä kytkeä myös subwoofer, jolloin puhutaan 2.1 järjestelmästä - eli kaksi kaiutinta ja subwoofer.

Järjestelmät käyvät toki ristiin - eli stereojärjestelmällä voi kuunnella hyvää ääntä leffoissa, se vain toistuu kahden kaiuttimen kautta. Vastaavasti monikanavainen järjestelmä taipuu myös musiikin kuunteluun. On vain kyse siittä että mikä laitteisto palvelee mitäkin käyttötarkoitusta parhaiten. Onkin täysin asiakkaasta kiinni että kumman laitteiston suuntaan kannattaa kallistua - leffafani hyötyy monikanavajärjestelmän luomasta tilatunnusta, musiikinkuuntelija sijoittanee yksinkertaisempaan systeemiin musiikin ja äänenlaadun ehdoilla.

Kaikki irti äänentoistolaitteistostasi

Hyvänkin setin saa soimaan huonosti mikäli tietyille asioille viitataan kintaalla. Mutta mikä on tärkeää ja mikä ei? Kysy meiltä! Meiltä saat vinkit kaiuttimien sijoitteluun ja muihin äänentoistoon liittyvissä asioissa kaupan päälle!

Esimerkkilaitteistoja

Olemme koonneet muutamia esimerkkilaitteistoa eri hintaluokissa. Nämä edustavat hintaluokissaan hyviä hankintoja ja joiden äänellinen lopputulos varmasti miellyttää ja joidenka ominaisuudet taipuvat monipuoliseen käyttöön.


ESIMERKKILAITTEISTO 1

Hintaluokka noin 650 euroa.

System Audio Saxo 1

Tämä pieni mutta pippurinen kaiutin tarjoaa todella svengaavaa soundia. Saxo 1 on saatavana pianolakattuna joko mustaksi tai valkoiseksi. Etuverkko on aina musta - mutta lisähinnasta (+30€ kpl) siihen on saatavilla valkoinen etuverkko. Kaiutin voidaan sijoittaa jalustalle, tasolle tai hyllyyn. Myös seinäkiinnitys onnistuu lisävarusteena myytävän seinäkiinnikkeen avulla. Seinäkiinnikkeen hinta on 39€ pari.

Saxo 1 kaiuttimesta on tarjolla myös aktiivinen versio Saxo 1 Active jolla on hintaa 699 € pari. System Audio Saxo 1 Active kaiuttimessa on varsin kattavat liitännät ja ominaisuudet (mm. optinen liitäntä ja Bluetooth) joten erillinen vahvistin ei ole tarpeen.

System Audio Saxo 1 jalustakaiutin 330 € pari

Denon DRA-N5 CEOL Piccolo

Todella pieniin kuoriin on mahdutettu laadukas vahvistin ja todella monipuolisesti ominaisuuksia. Televisio saadaan helposti kytkettyä optisella liitännällä. Denon on vahvistimen lisäksi täysiverinen verkkosoitin - eli musiikkia voidaan toistaa todella monipuolisesti verkon kautta - esimerkiksi tietokoneelta, nettiradioista sekä lisäksi löytyy tuki Spotify-musiikkipalvelulle ja paljon muuta. Vahvistin ymmärtää myös AirPlaytä eli Applen langatonta äänensiirtotapaa ja voidaanpa vahvistinta vielä ohjatakkin Apple tai Android puhelimilla tai tableteilla.

Laitteesta on saatavilla myös hieman isompi versio Denon RCD-N8 CEOL josta löytyy kaiken edellä mainitun lisäksi vielä perinteinen viritin ja CD-soitin samoista kuorista. Denon RCD-N8 CEOL tarjoushinta on 599 €. Molemmista laitteista on tarjolla Pre Out versio joka soveltuu myös aktiivikaiuttimien - esim. Genelecin - kaveriksi.

Denon DRA-N5 CEOL tarjous 299 €


ESIMERKKILAITTEISTO 1

Hintaluokka noin 700 euroa.

System Audio Saxo 1 Active

Tämä pieni mutta pippurinen aktiivikaiutin tarjoaa todella svengaavaa soundia. Saxo 1 Active on saatavana pianolakattuna joko mustaksi tai valkoiseksi. Etuverkko on aina musta - mutta lisähinnasta (+30€ kpl) siihen on saatavilla valkoinen etuverkko. Kaiutin voidaan sijoittaa jalustalle, tasolle tai hyllyyn.

System Audio Saxo 1 Active kaiuttimissa on kattavat liitännät ja ominaisuudet (mm. optinen liitäntä ja Bluetooth) joten erillinen vahvistin ei ole tarpeen. Kaiutinjärjestelmä toimii kaukosäätimellä.

System Audio Saxo 1 Active aktiivinen jalustakaiutin 699 € pari


ESIMERKKILAITTEISTO 2

Hintaluokka noin 1000 euroa.

Bowers & Wilkins 686 S2

Bowers & Wilkinsin uudistunut 600-sarja on todellinen puhtaan äänen riemuvoitto. Harvemmin tässä hintaluokassa kuullaan näin kauniisti soivaa ja erottelevaa kaiutinta. Kaikinpuolin tasapainoinen kaiutin jota on saatavana sekä mustana että valkoisena. Voidaan sijoittaa myös seinälle, ei tarvitse erillistä seinätelinettä.

Saatavilla myös järeämpi Bowers & Wilkins 685 S2 jalustakaiutin jonka hinta on 650 €.

Bowers & Wilkins 686 S2 jalustakaiutin 500 € pari

NAD D3020

Tämän NAD:in pikkuvahvistimen iso, lämmin ja erotteleva ääni saa monet kalliimmat vahvistimet häpeämään. NAD D3020 keskittyy oleelliseen ja päästyään laadukkaan äänentoiston makuun, NAD D3020:n hankkineet asiakkaat ovat nauttineet musiikistaan aivan uudella tasolla. Televisio liitetään helposti optisella liitännällä ja tietokone saadaan laadukkaasti kytkettyä USB-liitännän kautta. Puhelimesta musiikki välittyy vaivattomasti ja langattomasti Bluetoothin-avustuksella.

Saatavilla myös järeämpi D7050 jossa lisänä mm. verkko-ominaisuudet. NAD D7050 maksaa 999€

NAD D3020 vahvistin 499 €


ESIMERKKILAITTEISTO 3

Hintaluokka noin 2000 euroa.

System Audio Saxo 50

Saxo sarjan suurin malli ei ole kooltaan kuitenkaan vielä hallitseva. Sirot linjat ja kapea design tekevät tästä tasapainoisen näköisen kaiuttimen jonka tarjoilema äänessä on kuitenkin runsaasti auktoriteettiä. Usealla pienellä elementillä saadaan iskevä ja dynaaminen äänimailma. Värivaihtoehtoina on musta tai valkoinen - molemmat pianolakattuina. Etuverkko on aina musta mutta lisähintaan (+45 € kpl) on saatavilla myös valkoisia verkkoja.

System Audio Saxo 50 lattiakaiutin 1 190 € pari

Rotel RA-12

Rotelin soundissa kuulee että se on tehty laadukkaista komponenteista. RA-12 soveltuu mainiosti laadukkaammankin kaiuttimen kaveriksi ja homma toimii. Liitännöistä löytyy muun muassa optinen liitäntä sekä liitäntä levysoittimelle. Langaton toisto onnistuu Bluetoothin välityksellä.

Rotel RA-12 vahvistin 750 €

Aukioloajat:

TI-PE 11-17
LA 10-14

Ota yhteyttä

Myymälä
02 - 633 3050

Pekka Ylitalo
pekka@audiopori.fi

Tuotteet

Kaiuttimet
Subwooferit
Stereovahvistimet
CD-soittimet
Levysoittimet
AV-vahvistimet
Blu-ray -soittimet
Radiot- ja virittimet
Kaapelit
Televisiot ja videotykit
DA-muuntimet
Verkkosoittimet
Kuulokkeet
Telineet ja tarvikkeet
CD- ja LP-levyt

Löydät meidäy myös Facebookista

Tuotemerkkikohtaiset hinnastot

AE
AMR
Amphion
Arcam
Art Vinyl
ASR
Atacama
Audiolab
Audiovector
Aurelia
Bauer Audio
Benz Micro
Beyerdynamic
Blue Horizon
Bluesound
Bowers & Wilkins
Burson Audio
Cambridge Audio
Chord
Denon
Epos
Forvoice
Furutech
Genelec
Geneva Labs
Grado
Harrin Kaiutin
Hifiman
iFi
InFocus
KKV
Magnepan
Marantz
McIntosh
Musical Fidelity
NAD
NorStone
NuForce
Okki Nokki
Optoma
Ortofon
Panasonic
Pebble Audio
Pro-Ject
Rega
Sennheiser
SME
Sonos
Soundcare
SoundProof
SpinX
STAX
Stockfish
Supra Cables
System Audio
TelluriumQ
TK Cable
Tivoli Audio
Transfiguration
Trigon
Velodyne
Voxativ
Wharfedale

Audio Pori Oy - Varvinkatu 15 - 28100 PORI - 02 633 3050 - pekka@audiopori.fi
Avoinna: TI-PE 11-17, LA 10-14

AudioPori 2015